+ Reply to Thread
Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Question Need Help! Unmarked wires- half my house is off!

    I have an old house 1920's. At some point it was upgraded to a wire that looks like BX or MC. Problem is the wire are all black with some kind of fraying old fabric on them. I have pictures I happened to take beforehand and after the incident- b/c I was going to home dept and wanted to try and explain what I needed.

    Here's the deal. I gave up installing a ceiling fan last year.
    I am trying to install just a light now. Today I decided to work on it, and in all the wrestling/pulling/feeding with the darn things, pulled the "marking" tape right off the wires.

    I have 2 cables coming in to the hole. One has 2 wires, one has 3. When I started today: 1 wire from the longer cable was attached to 1 wire from the shorter cable. The other wire from the long cable was attached to 2 remaining wires from the shorter cable.

    I managed to put clamps on the cables, feed them thru the new round metal box I installed- and everything is good to go- except knowing what wires are which.

    I am thinking it might be at the end of the circut? or the beginning?? When I left all wires disconnected, nothing else is coming back on on that circut.

    When I test with my simple tester- I get one definate hot line on the long cable (that has 2 wires). It lights up bright on every line it touches- except one wire on the other short cable (that has 3 wires)- it glows only dimly.

    I guess my problem is I don't know how to use my tester properly? It has a black and a red lead- and lights up- that's it.

    Is there any way to do this besides acknowledge defeat and call the electrician?

    Thanks,
    Courtney
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	PICT1437.jpg 
Views:	94 
Size:	8.5 KB 
ID:	1303   Click image for larger version. 

Name:	PICT1441.jpg 
Views:	102 
Size:	9.1 KB 
ID:	1304   Click image for larger version. 

Name:	PICT1443.jpg 
Views:	96 
Size:	12.8 KB 
ID:	1305  

  2. #2

    Default Re: Need Help! Unmarked wires- half my house is off!

    Fyi- in the last picture- when I said "When I test with my simple tester- I get one definate hot line on the long cable (that has 2 wires). It lights up bright on every line it touches- except one wire on the other short cable (that has 3 wires)- it glows only dimly."

    The bright hot wire is at 2-o-clock. The one that is dim when tested with it is at 4-o-clock.

    I don't know if it makes a hill of beans difference?

  3. #3

    Question Re: Need Help! Unmarked wires- half my house is off!

    more info- when I test the rest of the wires, I get nothing. In the last picture: only the wire at 2-o-clock lights. When I touch it to every wire its bright- except that 4-o-clock wire on the other cable.

    Can it be that easy?

    Are those 2 supposed to go together?

    How can I test it?

    I would assume if I turn the power back off, twist them together, and turn the power back on, it will either complete the circut, or it wont?

  4. #4

    Default Re: Need Help! Unmarked wires- half my house is off!

    I tried the hot wire and the dim light together- didn't complete the circut- might have been the ground?

    Marked that wire and tried the next of 2 wires left on the second cable and got it- the circut came back on.

    I hate how old houses were run on like, 2 circuits. Our theory is the older prior occupant of our house didn't run the can opener and the hair dryer at the same time! We had to get a 220 panel when we bought the house- but left the old circuits as they were. All I know is if I ever build a house- each room (or maybe 2 rooms) has a seperate circuit!

    Will try and hook up the light fixture next weekend

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •